luni, 30 august 2010

Carti remarcabile

Am vazut astazi filmul Othello si am ramas profund impresionata.Am citit si cartea acum ceva timp si m-a impresionat chiar mai tare decat filmul,deoarece cartile au acel lucru care te atrage in lumea lor spre a nu-ti mai da drumul niciodata.Pe cand cartile dau o stare de dependenta adevaratilor cititori,filmele au un grad mai slab de reusita in materie de detalii.Totusi nu despre carti si filme vroiam eu sa vorbesc. Ceea ce vroiam sa atac astazi este omul care planteaza samanta geloziei in sufletul nevinovat.In lume stiu ca exista intotdeauna un Iago( omul care starneste un zvon fals pentru a-si satisface orgoliul sau din pura razbunare),un Othello(omul care va crede ceea ce spune Iago si nu va mai putea dormi niciodata linistit din cauza indoielii). si desigur o Desdemona( victima nevinovata a celor doi oameni care se razbuna fara un motiv clar).
Stiu ca oamenii astia exista si in zilele noastre,niste proiectii nereusite ale vremurilor de mult apuse si totusi remarcabile.Niste oameni de genul acesta,mai ales cei care ii seamana lui Iago ma ingrozesc,trezesc in mine rauri de frica.Un asemenea om poate distruge viata cuiva fara sa se uite in urma lui,fara pic de remuscare.Nu am putut sa nu simt mila pentru Desdemona,pentru victima nevinovata a unor greseli cumplite.Nu am putut sa nu remarc ruga ei de a mai ramane in viata inca o noapte,stiind ca ziua de maine o poate salva,stiind ca totul ar putea fi clarificat si totusi n-a primit nici macar o secunda de amanare si a primit o pedeapsa mult prea mare pentru o fiinta atat de mica si neinsemnata in acest tablou.
Othello,despre el as vrea sa spun ca omul inveninat nu mai gandeste rational nici cand adevarul ii sare drept in fata.Un astfel de om vede un film fals in capul lui din cauza indoielilor cuibarile adanc in suflet de gelozia plantata de un Iago mult prea fals si egoist.El este omul care ar putea spune ca gelozia este un demon de care nu poti scapa decat cu multa vointa si ratiune insa alege sa nu vada decat minciuna.Alege sa pedepseasca un suflet ce nu gresise decat ca il iubise prea mult iar mai apoi cand valul de pe ochi i-a cazut si adevarul a revenit la suprafata viata a devenit de nesuportat pentru el.
Oamenii inca au aceste probleme in zilele noastre.Inca vedem lume inveninata de alta lume si oameni care traiesc adevarate tragedii fara nici o vina.Pedepsele pe care le sufera aceste persoane depasesc limita ratiunii,depasesc iubirea,ura,gelozia,indoiala.

[Ar fi frumos daca ati putea propune si alte subiecte de discutie,subiecte din filme sau carti citite,subiecte care v-au impresionat sau au lasat o urma vesnica in inimile voastre.]

5 comentarii:

  1. Buna, vreau intai sa-ti multumesc pentru urmarire - o bucurie pentru mine :) Si in al doilea rand, as vrea sa-ti adresez o intrebare. Am vazut la carti preferate "Emma" de Jane Austen. Am inceput-o de curand, si sunt tare curioasa daca este la fel de buna precum celelalte romane de aceeasi autoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este superba.Am citit-o acum cativa ani buni,dar mereu imi amintesc de ea cu placere.Este o poveste unica.O poveste interzisa si tocmai acest lucru o face atat de suberba,cultura diferita,obiceiurile totul o face extraordinara.

    RăspundețiȘtergere
  3. o carte care mi-a intrat la suflet este... "Fiul Risipitor" de Radu Tudoran, si alta... "Lumi de Fiere" de Paskal Bruckner... atat de... frumos si crud pusa in cuvinte dragostea, eu n-am mai citit in alta parte! enjoy!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm nu am auzit de aceste cartti.Intotdeauna cele mai bune lucruri sunt cele care ne ating sufletele,asa ca ma bucur ca pentru tine au fost acestea doua.La mine cartile de suflet sunt peste 20 la numar,dar mereu le recitesc ca sa le pastrez aproape.O ma uit de cartile spuse de tine si o sa citesc.

    RăspundețiȘtergere